Solun mitokondriot

Elintärkeät redox viestintämolekyylit

Miia Rantanen Yleinen

Jos voisit, lisäisitkö sinäkin elimistöösi lisää elintärkeitä redox viestintämolekyylejä, jotka ovat kaiken elollisen perusta?

Tiesitkö, että kehosi tuottaa elintärkeitä Redox viestintämolekyylejä silmänräpäyksessä, mutta myös käyttää niitä sekunnin murto-osassa? Tutkimukset osoittavat, että molekyylit todella ovat elintärkeitä sillä, jos kehosi solut lakkaisi tuottamasta niitä kuolisit muutamassa minuutissa!

Ihmisessä on kymmeniä biljoonia soluja ja ne koostuvat suolavedestä. Redox viestintäkyylejä syntyy jokaisessa solussa. Solulla on useita soluelimiä, mutta oleellisin niistä on mitokondrio. Se toimii solun voimalähteenä. Mitokondrioita voi olla solun sisällä yksi tai useampi. Ne tuottavat solulle solu energiaa, jota kutsutaan ATP:ksi ja sen lisäksi mitokondrio tuottaa elintärkeitä redox viestintämolekyylejä. Molekyylit ovat siis mitokondrion toinen tuotos, jonka tutkijat löysivät alkaessaan selvittämään mitä mitokondriot tekevät ATP:n tuottamisen lisäksi. Aluksi molekyylejä luultiin joksikin sivutuotteeksi. Nyt kuitenkin aiheesta on yli 10 000 vertaisarviointi tutkimusta, jotka osoittavat, että molekyylit ovat osallisena lähes kaikessa elimistön toiminnoissa. Molekyylit ovat valttämättömiä soluille, sillä solut eivät pysty toimimaan normaalisti ilman niitä.

Solun mitokondriot

Olet varmasti kuullut puhuttavan siitä, että solut ovat kaiken elollisen perusta!? Näin asia onkin. Eikä se ole väärin sanottu, mutta solut tarvitsevat toimiakseen redox viestintämolekyylejä, joten jos olemme tarkkoja nämä molekyylit ovat elämän perusta. Solujen hyvinvointi on koko terveytesi perusta! Molekyylien tehtävänä on huolehtia viestinnästä solujen sisällä ja välillä. Osa niiden viestintä työskentelyä on soluvaurioiden havaitseminen. Redox viestintämolekyylit auttavat soluja havaitsemaan, suojaamaan, korjaamaan ja korvaamaan.

Kehomme tuottamat antioksidantit glutationi ja SOD (superoxide dismutase) suojaavat soluja myrkkyjä ja vapaita radikaaleja vastaan. Nämä kehon omat antioksidantit ovat 1000 kertaa voimakkaampia kuin meidän nielemämme tai ruoan välityksellä saamamme antioksidantit. Kehossa voi olla suurikin määrä näitä antioksidantteja, mutta jos elimistö ei tuota tarpeeksi redox molekyylejä on antioksidantit voimattomia suojaamaan kehoa ulkoisilta ärsykkäiltä ja haitoilta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos elimistö ei pysty pysäyttämään solutasolla ulkoista uhkaa, joka sinne on päässyt elimistöön syntyy tulehdus- tai hapetustila. Kun tulehdus- tai hapetustila saa elimistössä levitä ja tehdä tuhojaan tarpeeksi kauan saattaa tulla päivä, kun lääkäri diaknosoi jonkun sairauden.

Elintärkeiden redox viestintämolekyylien tuotanto alkaa hidastumaan teini-iästä alkaen ja vähenee koko ajan iän karttuessa. Usein kuulee sanonnan “Vanhuus ei tule yksin”. Tämäkin pitää paikkansa, sillä elimistösi ei tuota molekyylejä yhtä paljon, kuin ennen esim. 40, 30, 20, 10 tai 5 vuotta sitten. Tuotannon hidastumiseen vaikuttaa myös luonnollisen vanhenemisen lisäksi huono ruokavalio ja stressitekijät. Kehosi ei tuota tarpeeksi molekyylejä, jotta se pystyisi pitämään elimistön solut siinä kunnossa, kun ne ovat joskus olleet. Yksinkertaisesti solutason toiminta heikentyy. Ihosi ei enää uusiudu 28 päivässä vaan iän myötä siihen menee esim. 36 päivää ja myöhemmin 48 päivää jne.

Redox signaalimolekyylit

Ajattele, jos voisimme tankata näitä elintärkeitä voimallisia redox viestintämolekyylejä lisää meidän elimistöön tai lisätä suoraan iholle!

Mieti miten merkittävä asia se olisi hyvinvointimme ja terveytemme kannalta!